Hariss 's FotoPage

By: Arme Ruhaiza Rosli

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 8-Jan-2009 10:59 Email | Share | | Bookmark
Iqbal dan Irfan...

 
 
 
View all 5 photos...
Tak sempat nak upload gambar, Irfan balik dari nursery nak main main game Dr Who kat pc lak...
Saja update gambar-gambar adik dan abang..untuk tatapan keluarga di Malaysia..main sama-sama, tidur sama-sama, mewarna pun sama-sama..dua beradik yg tak boleh dipisahkan..celik mata ja pagi-pagi kalau salah sorang takda, sorang lagi mesti mencari...boleh kata semua benda mesti beli sama...sama warna, sama pattern...macam kembar pula. kalau tak, berebut lak..

IRFAN...

cuma makan ja lain citarasa...Irfan memanjang nak makan nasi..breakfast, lunch sehinggalah ke dinner nak nasi juga...senang makan, perut orang Kedah...hehe ..pagi-pagi cari nasi...nasi, ikan goreng, ikan bilis ka, kicap manis cap kipas udang wajib ada...dah cukup dah.

Lupa nak update perkembangan Irfan...Irfan masuk nursery dari pukul 8.45 pagi sampai pukul 11.45 tgh..
Sekarang baru baca Iqra' 1..jenuh juga nak ajar baca ni..kadang2 setiap hari Sabtu bawa ke Green Room (surau universiti) ada kelas Iqra'..baru ok nak baca, kalau umi yg ajar banyak ceritanya..

IQBAL..

Iqbal lak perut mat saleh ...memanjang dengan cereal, roti, oat...nasi boleh kira seminggu berapa kali makan...tengok mood dia..lauk yg dia berkenan..kadang lauk telur goreng ngan kicap pun dah laju makan.. gi sek bawa bekal roti, buah dan kadang2 ada yogurt...

Abang Iqbal tengah berselera makan..kena ambik gmbr ni, bkn senang tengok dia makan banyak hehe..

pening umi memikir nak bagi makan apa... kalau kuih-kuih msia sukala, kuih pau, karipap,donut,lopes...paling suka cucur keria hehe..anak, oh anak..kena kreatif dan aktif berfikir nak sedia makan apa hari-hari kat dia ni.. 0)

Iqbal pula masih di Foundation 2 (mcm prasekolah ), bln Sept ni baru masuk Year 1. Alhamdulillah, Iqbal dah baca sampai Iqra' 3..supposed skrg dia dah masuk Iqra' 4.. baca kat rumah, faham-faham jelah.. penuh psikologi, taklarat mulala jadi umi jadi incredible hulk.. hihi.. sek kat sini sampai pukul 3.15 petang, balik dah ngantuk dah.., tmbh skrg winter, kul 4 dah gelap dah.mulala tak mau baca...

Aduhai...Segalanya perlu penuh kesabaran...

Peminat spiderman..baju no 24 , mcm nombor rumah Jad kat Tikam Batu..hehehe


Di bilik tidur...Abang Iqbal merawat adik hehe..luka skit jer..sebab kena kuku hehe



Wednesday, 7-Jan-2009 13:07 Email | Share | | Bookmark
14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura


Code:
(10 Muharram, bersamaan Rabu, 7 JAN 2009 )

1. Melapangkan masa / belanja anak, suami & isteri
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun
ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah
fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke
dalam golongan
yang ridha.

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam
hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di
syurga bagi
tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah
fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka
sekadar jauh seekor
gagak terbang tak berhenti-henti dari
kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah
kepada semua
fakir
miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa
diterangi cahaya
keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
lafaz niat : 'Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana
Allah Taala'

9. Bercelak
fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan
rahmah diakhirat
nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah
berlarutan selama
50
tahun melakukannya.lafaz niat : 'Sahaja aku sembahyang
sunat hari Asyura
empat rakaat kerana
Allah Taala'Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah
di baca
Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca 'hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula
wa
ni'mannasiiru'
fadhilat - Tidak mati pada tahun ini .

13. Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang
Islam berbuka
puasa.

14. Puasa
Niat - 'Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura
kerana Allah
Taala'
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali
umrah dan seribu
kali
syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Insya'allah..
Semoga Bermanfaat Dan Dapat Dipanjangkan Kepada Yang
Lain-Lain


Wednesday, 7-Jan-2009 12:39 Email | Share | | Bookmark
Salam Maal Hijrah dan Selamat Tahun Baru 2009

Kanak-kanak riang
Kaum ibu
Alhamdulillah, kami berpeluang juga menghadiri Majlis Maal Hijrah, membaca doa akhir dan awal tahun, mendengar pengisian yang disampaikan oleh Ustaz Daud Norakit seterusnya sembahyang maghrib dan isya berjemaah..Majlis diadakan di rumah Kak Fatma / Joharizal, kelangsungan dari majlis ilmu yang diadakan pada setiap minggu.

Gambar blur pula..salah pula set tarikh..

Antara kaum bapa dan kaum ibu yang hadir

Di dapur tuan rumah..tuan rumah takda pula dlm gambar..


Quote:
Semoga amalan pada tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya...dan sama-samalah kita mendoakan keselamatan dan keamanan buat saudara seIslam kita di negara-negara yang bergolak amnya dan di Palestin khususnya..Semoga Allah melindungi mereka dari kekejaman Yahudi dan memberi pembalasan di dunia lagi...


Quote:
Sekadar renungan dan ingatan kita...
Ubah dengan tangan, atau ubah dengan mulut/pena..... setidak-tidaknya benci di dalam hati.....selemah-lemah iman........Allahu Akbar. Jika kita tidak sanggup berjuang mengorbankan nyawa, bantulah mereka dengan memanjatkan doa kepada Allah Rabbu Jalil mohon BantuanNya.

ALLAHU AKBAR, SESUNGGUHNYA MEREKA BUKAN HANYA MEMPERTAHANKAN NEGARA PALESTIN TAPI JUGA MEMPERTAHANKAN KESUCIAN MASJIDIL AQSA , YG MERUPAKAN QIBLAT PERTAMA UMAT ISLAM. SEMOGA MEREKA WAFAT DALAM KEADAAN SYAHID, INSYA ALLAH. MARILAH KITA BERDO'A SEMOGA ALLAH MENURUNKAN "BALA BANTUAN-NYA" SEBAGAIMANA ALLAH TELAH MENURUNKAN "BALA BANTUAN-NYA" SAAT PERANG BADAR.


Tuesday, 6-Jan-2009 10:10 Email | Share | | Bookmark
Aktiviti di nursery..

 
 
 
View all 12 photos...
Sebelum sekolah bercuti, foundation class mengadakan party sempena krismas..
Iqbal dan Irfan tak ketinggalan, dalam keseronokan mereka bersama kawan-kawan, umi dan baba berulangkali terangkan kita org Islam tak sambut Krismas..tapi sebagai menghormati perbezaan agama lain..Iqbal sedikit sebanyak faham..

Antara gambar yang dirakamkan oleh cikgu di nursery..


Quote:
Khol - Depa nmpk pelik jer..pestime jumpa Pak Santa kot..hehe
Jaddah - Pak Santa bagi coklat Thomas n Friends ..adik dan abang dpt sama


Tuesday, 6-Jan-2009 09:47 Email | Share | | Bookmark
Majlis Hari Raya Aidiladha MSCL

 
 
Tempat : Bangladeshi Community Centre, Leeds

Pertama kali menyambut Aidiladha di perantauan..hanya beberapa keping saja gambar yang sempat dirakamkan. Menu mengikut kawasan masing-masing, kawasan Holborn Terrace / Shay Street memilih untuk menyediakan nasi himpit dan kuah kacang.

Majlis dimulakan dengan pengisian yang disampaikan oleh Ustaz Asri dari Sheffield, kemudian diserikan pula dengan persembahan nasyid daripada student undergrad..makan, dan solat berjemaah..
Irfan, Iqbal dan Nabil




[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net